Koudlas (het vastvreten van RVS)

Koudlas (vastvreten) treedt op als twee, meestal gelijksoortige, materialen met een hoge druk tegen elkaar worden gedrukt. De materialen koudlassen (kleven) dan aan elkaar.

Bout en moer verbindingen zijn hier gevoelig voor en dan met name bij Austenitisch roestvast staal zoals RVS A2 en RVS A4. Het koudlassen geeft veel hinder tijdens de montage en vaak kunnen door koudlas de moeren niet meer gedemonteerd worden.

Hoe sneller er aangedraaid wordt, hoe groter de kans op koudlas. Ook is de kans op koudlas bij zelfborgende moeren groter dan bij normale moeren.

Er zij twee mogelijkheden om koudlas bij RVS te voorkomen.

1. De RVS moeren verzinken. Dit is nogal een rigoureuze oplossing maar kan veel ellende voorkomen. Wij leveren verzinkte RVS moeren aan b.v. de kassenbouw, waar op hoge snelheid veel gemonteerd moet worden.

2. De moeren op voorhand coaten. Dit is een effectieve methode om koudlas tegen te gaan. De moeren worden voorbehandeld met b.v. een Gleitmo coating. Al onze moeren en zelfborgende moeren zijn van een dergelijke coating voorzien.

3. De verbinding coaten voor gebruik. Er zijn zeer effectieve anti-seizing pasta’s te koop van o.a. het merk Loctite. Deze worden kort voor montage op de bout en moer aangebracht.

316L.NL is gespecialiseerd in RVS bevestigingsmaterialen en RVS-producten voor jachtbouw en architectuur